Publicaties
0 resultaten
-
Leren van hoogbegaafde jongeren in Winterswijk
Training van de Apollo-klas in Winterswijk transformeerde afwachtende vwo-leerlingen in zelfverzekerde jongeren. Dankzij teamwork en doorzettingsvermogen.
-
Als er gedoe is, zie ik juist kansen voor groei
Gedoe in de samenwerking? Organiseer er niet omheen en grijp deze kans aan om de relaties sterker te maken.
-
Zo ga je op weg naar een Global Goals Gemeente
De belangrijkste tips voor het worden van een Global Goals Gemeente.
-
Het Spectrum Traineeship voor onze starters
Wat kun je doen om jongeren bij uitdagingen te betrekken? Het antwoord is even simpel als ingewikkeld: ga de samenwerking met jongeren aan
-
Inkomensondersteuning (veel te) vaak niet benut
Er zijn regelingen voor inkomensondersteuning, maar die bereiken de doelgroep lang niet altijd. Hoe komt dat en wat kan een gemeente daar tegen doen?
-
Vijf redenen om inwoners te betrekken bij accommodatiebeleid
Inwoners die participeren bij accommodatiebeleid? Vijf redenen waarom dat een goed idee is.
-
Burgerberaad organiseren: 4 tips van ervaringsdeskundigen
Hoe verzorg je als gemeente een succesvol burgerberaad? Drie ervaringsdeskundigen geven hun beste tips.
-
De vijf belangrijkste duurzame thema's voor gemeenten om samen met inwoners aan te werken
Duurzaamheid lijkt overal over te gaan. Alles lijkt urgent, dus als je prioriteiten wilt stellen, wat is dan het allerbelangrijkste om als gemeente aan te pakken? Spectrum maakte een top 5 en kijkt naar de participatie van inwoners.
-
Wat een wereldnieuws!
Onze collega Tirzah López is Vice Miss Wheelchair World. Wereldnieuws? Niet in Nederland. Hoe komt het dat er hier zo weinig aandacht is voor deze verkiezing?
-
Ga je mee regenbogen spotten?
Ik zie de laatste weken zoveel regenbogen. Terwijl mijn dochter dan iets prevelt over eenhoorns, blijkt dat zoonlief zijn jas tóch snel aan kan trekken omdat hij de pot met goud wil vinden. En ik stel hun verwachtingen bij. Zouden we dat niet allemaal wat meer moeten doen? Of blijven we onrealistisch streven naar regenbogen, zonder regen en alleen zon en goud?
-
Gezamenlijk plan van inwoners en gemeente voor dorpshuis De Deel
De Deel in Doornspijk is toe aan renovatie. Eerdere pogingen om verandering in gang te zetten leidden niet tot actie. Hoe krijgen we de zaak in beweging?
-
Energiearmoede gaat verder dan alleen energie besparen
Energie besparen is de beste remedie tegen energiearmoede. Maar hoe bereik je de groep die informatie en hulp het meeste nodig heeft?
-
Samenwerken vraagt vertrouwen
Geen vertrouwen in elkaar, de politiek, een goede afloop? Collega Charlotte ziet wat er wél kan. Met inwoners die initiatief nemen en een wethouder met visie.
-
De macht aan de groep: hoe dan?
Gezamenlijk wonen wint aan populariteit. Hoe mooi zou het zijn als je al bij voorbaat leert om goed met elkaar beslissingen te nemen.
-
Binnenstebuiten
Een training Deep Democracy doet wat met je. Dat geldt niet alleen voor de deelnemers. Trainer Hanneke is na afloop ook binnenstebuiten gekeerd.
-
Energiearmoede? De aanpak kan veel duurzamer
De hoge gasprijzen brengen mensen met een laag inkomen in de problemen. Compensatie geeft tijdelijk respijt. Die aanpak kan veel duurzamer.
-
Als een meisje niks zegt
Grensoverschrijdend gedrag? Collega gebruik je impact om de sfeer voor iedereen veilig te maken.
-
Wijkbrede aanpak in Ewijk
Een voorbeeld van wijkbrede aanpak in beeld. Wat is de rol van de verschillende partners?
-
Wijkaanpak & schuimdenken voor dummies
De wijk is als een goed glas bier: als de randvoorwaarden goed zijn schuimt het vaak vanzelf. Maar voor kwetsbare bewoners is meer nodig.
-
Preventief werken begint bij de vraag
Het nut van vroeg signaleren en preventief werken klinkt zo logisch, daar kun je bijna niet tegen zijn. Maar waarom is het zo moeilijk om iemand echt te helpen?
-
Wil de ware ‘achterblijver’ opstaan?
Is de inclusieve energietransitie het nieuwe modewoord? Natuurlijk is het belangrijk dat iedereen meedoet, maar de kijk op de 'achterblijvers' is stereotiep.
-
Duurzame initiatieven. Een gedreven start en dan?
Na een gedreven start belanden initiatieven soms in een stevige dip. Voorkom dat door duidelijk te zijn over de zoekende beginfase waar je even doorheen moet.
-
5 vuistregels voor Right to Challenge
Via Right to challenge kunnen inwoners taken van overheden overnemen. Hoe kun je dat als gemeente goed aanpakken? Hierbij 5 vuistregels voor het uitdaagrecht.
-
Geen nieuw geld, maar ander geld voor MDT
MDT-traject Jong & Meer sluit naadloos aan op de opdracht van welzijn om jongeren te bereiken. Financiering hoeft geen drempel te zijn, het geld is er al.
-
Van meedoen naar samendoen
Iedereen doet mee? Graag, maar over wie gaat het dan? En is er er iemand die de regels bepaalt of kun je dat samen doen?
-
Een wijkproject tijdens lockdown
Een bewonersbijeenkomst organiseren tijdens de coronacrisis? Wij kozen een andere aanpak om toch met bewoners in gesprek te gaan over leefbaarheid.
-
Is het goede doen ook het beste om te doen?
Welvaartsziekten helpen voorkomen? Een mooi doel. Maar ga als overheid of beroepskracht niet voor een ander denken.
-
Laatste subsidiekans voor een kerkenvisie
Als gemeente een kerkenvisie opstellen? We geven je vijf goede redenen om een kerkenvisie op te stellen.
-
Wanhoop niet, ons leven is een labyrint
Een stip op de horizon en recht op ons doel af? Ons leven lijkt meer op een labyrint. En dat is helemaal niet erg. Integendeel.
-
Mantelzorgondersteuning - Wat hebben gemeenten nodig om de kloof tussen vraag en aanbod te overbruggen?
Er is veel mantelzorgondersteuning mogelijk. Maar het aanbod is lang niet altijd passend. Spectrum onderzocht hoe gemeenten vraag en aanbod dichterbij elkaar kunnen brengen.
-
Inclusie, daar moet je je best voor doen
Corona zette onze wereld op zijn kop en zette aan tot denken over een ideale samenleving. Gaan we het vanaf nu beter doen?
-
Artikelenreeks Wijken van de toekomst
De Transitievisie Warmte aangrijpen om aan de slag te gaan met Wijken van de Toekomst? De collega's duurzaamheid geven hun visie in een serie artikelen.
-
Er Wel Zijn tijdens de coronacrisis
Hoe kun je als Welzijnsstichting tijdens deze crisis je werk goed blijven uitvoeren? Collega Hanneke belde met Stichting Welzijn Lochem en was onder de indruk.
-
Daar zitten we dan
Nu iedereen binnen moet blijven, merkt Tirzah dat mensen haar situatie beter begrijpen. Sommige mensen zijn namelijk altijd beperkt in hun mogelijkheden.
-
De omgevingswet stelt participatie verplicht
In de omgevingswet krijgt participatie een serieuze rol. Maar beslissingen nemen waar iedereen mee kan leven is complex. Hoe ga je aan de slag met participatie?
-
Kom binnen bij de Mollenhof
De Mollenhof is een knus gebouw, bedoeld als ontmoetingsplek voor mensen die behoefte hebben aan zorg en ontmoeting. We hielpen om De Mollenhof te evalueren.
-
Zie je dat ook?
Soms lijken dingen heel gewoon, valt het je niet eens meer op of denk je er niet over na. Door mensen om me heen leer ik door verschillende brillen te kijken.
-
Respijtzorg in krimpregio's
Spectrum onderzocht welke specifieke kenmerken van krimpregio’s van invloed zijn op de vraag naar respijtzorg.
-
Dat vind ik eh… apart?
We moeten de ondersteuning veel dichter bij de mantelzorger brengen.
-
Ruimte voor ruzie geeft ruimte voor verbinding
Interculturele samenwerking, elkaar echt leren kennen. Daar horen soms ook irritaties bij. Erken ze en bespreek ze, dat helpt het proces verder.
-
Ik spreek vloeiend systeems
Spectrum kent de leefwereld van bewoners en spreekt de taal van de systeemwereld. Wat levert het op om die taal te kennen? Collega Gerrit Kapteijns blogt.
-
Neerbosch-Oost : Op weg naar een duurzame, inclusieve samenleving & bloeiende wijkeconomie
In de multiculturele wijk van Neerbosch-Oost is meer kracht dan gedacht. Waar liggen kansen voor Neerbosch-Oost als het gaat om ontmoeten, duurzaamheid en arbeidsparticipatie?
-
Hoe een dorp een dorpshuis met sporthal en óók nog de pastorie en kerk koopt
Er komen veel kerkgebouwen leeg te staan. Wat moet er mee gebeuren en wie is verantwoordelijk? Een kerkenvisie opstellen is geen luxe en het rijk betaalt mee.
-
Duurzaamheid en leefbaarheid verbinden
Hoe maak je de energietransitie inclusief? Zodat álle wijkbewoners betrokken zijn bij verduurzaming?
-
Onze wijk in 2019
Hoe ideaal kan een leefbare wijk zijn? Deze plattegrond is dan ook een wijk met een knipoog, zoals een sprookjeswereld onder een stolp.
-
Een schoenendoos op reis
Iemand helpen kan op veel verschillende manieren. Iets doen voor een ander kan heel leuk zijn en is vaak een kleine moeite.
-
Dorpshuizen in Gelderland; spiegels van het dorp
Vroeger was het dorpshuis vanzelfsprekend de spil van een dorp. Maar die tijd is voorbij. Als een bestuur niets doet, verliest het dorpshuis zijn bestaansrecht.
-
Wat voor dorpshuis wil je zijn?
Vroeger was het verenigingsleven het fundament van een dorpshuis. Maar dat is veranderd. Hoe ga je hier als bestuur mee om? Deze brochure helpt je op weg.
-
5 dingen die je kunt leren van een strakke deadline
Hoe krijg je met zes samenwerkingspartners een spoedklus voor elkaar? Vijf tips.
-
De vrijblijvendheid moet eraf
Het wordt tijd dat duurzame initiatiefnemers zichzelf serieus nemen. "Als iets niet rendabel is, moet je er meteen mee stoppen", vindt hoogleraar Jan Jonker.
-
Olifantenpaadjes in de zorg: migranten en dementie
Als het begrip dementie onbekend is, komt voorlichting en hulp niet aan. Spectrum sprak met Turkse en Marokkaanse mantelzorgers over 'vergeetachtige' ouderen.
-
Groene cape
Dilemma: je kun toveren, maar moet kiezen. Pak je de wereldproblemen aan of het welzijn van mensen?
-
Samen in de zandbak spelen
Een welgemeend advies van collega Gerrit Dijkerman aan ambtenaren, die het soms knap lastig vinden om de vertrouwde systeemaanpak los te laten.
-
Geslaagd! Succesfactoren voor bewonersinitiatieven
“Het is gelukt!” Elke inwoner met een idee van zijn buurt wil dat zijn initiatief slaagt. Wil met trots kunnen zeggen: het is gelukt! Maar wat zijn de succesfactoren voor een bewonersinitiatief?
-
Magazine het Zoet: 100% vooruitgang en vernieuwing
Het Zoet is een cadeaumagazine over mensen die de samenleving laten stralen. Spectrum draagt bij als 'zoete inhoudgever'.
-
Lef om te vertrouwen
De lijn tussen welwillende vrijwilligers en beroepskrachten vervaagt. Jouwert van Geene ziet hoe dat soms schuurt. Maar hij ziet ook gedurfde vernieuwing.
-
Klimaatdoelen zijn geen straf en we gaan ze gewoon halen!
We moeten onze leefomgeving verduurzamen. Maar hoe kun jij werken aan de klimaatdoelen en bijdragen aan het bereiken van 49% CO2-reductie in 2030?
-
Ik heb de draad weer opgepakt: leven met dementie doe je samen
Wat vinden mensen met dementie belangrijk in het dagelijks leven? Zij vertellen het zelf aan de hand van polaroidfoto's. En zo kun je je hulp laten aansluiten bij wat voor hen cruciaal is in het leven, zoals: liefdevolle relaties, gerespecteerd worden, je nuttig voelen en actief blijven.
-
Een conflict kan leiden tot geluk
Waar samengewerkt wordt ontstaat vroeg of laat wrijving. Soms ontploft een veelbelovend bewonersinitiatief door een hoogoplopend conflict. Zonde. Een conflict kan waardevol zijn en zelfs tot geluk leiden, als je leert om anders te kijken.
-
Democratische vernieuwing in partijprogramma's
Uit een analyse van partijprogramma's blijkt dat 1/3 van de Gelderse gemeenten aandacht besteedt aan nieuwe vormen van inspraak en zeggenschap van inwoners.
-
Wat 'de luizenmoeder' van Deep Democracy kan leren
Wat 'de luizenmoeder' van Deep Democracy kan leren. Wil jij ook wel eens een gesprek op voeten voeren? Neem contact op voor een workshop Deep Democracy.
-
Laat je kennen - verhalen
Tanden op elkaar en doorzetten. Laat je niet kennen. Laat je wél kennen, vroeg Spectrum deze mensen. Het resultaat: een verhalenbundel.
-
Hoezo willen jongeren nooit wat?
Jongeren die ‘lui’ lijken, willen zich echt wel inzetten. Maar weten ze wel wat participeren is? Collega Emmie blogt erover.
-
Doelgroepenvervoer in de Achterhoek
Hoe maak je doelgroepenvervoer betaalbaar en prettig voor de doelgroep? Met de Design Thinking methode op zoek naar passende oplossingen voor reizigers.
-
Mobiel Andersland
Deze Anderslander gaat over zelforganiserend vervoer in Gelderland. Dat zijn initiatieven van burgers om mensen te ondersteunen in een vervoersvraag.
-
Wat willen minima eigenlijk zelf?
Wat willen minima eigenlijk zelf? Een gemeente ging met hen in gesprek en dat had grote gevolgen.
-
Speelgoed geeft plezier!
Een aantal moeders heeft het idee om speelgoed te hergebruiken. Ze denken aan een speelgoedbank. Ook Volkshuisvesting Arnhem en Siza denken aan een dergelijk initiatief: SPEELSTOET wordt geboren.
-
Een huis met uitbouwmogelijkheden
Dwarsdenker Hisham el Doeri opent in Doetinchem Ons Huis voor jongeren. Buiten het systeem om. Lukt het om dit initiatief te kopiëren?
-
Geld speelt geen rol
Voor sommige ideeën denk je geld nodig te hebben. Maar is dat altijd zo? Er blijkt veel te kunnen zonder geld, of toch in elk geval met minder.
-
Andersland is ook van jou!
Initiatieven van onderop. Hoe organiseer je dat? Hoe neem je beslissingen? En welke taak heeft de gemeente of de professional dan? Lees het in Andersland is ook van jou!
-
Werk genoeg in Andersland & Hoe het werkt in Andersland
In deze Anderslander onderzoeken we de Participatiewet. Hoe ziet het er in de praktijk uit?
-
Mantelzorg een puzzel?
Gemeenten staan voor de puzzel hoe mantelzorgers zo te ondersteunen dat zij op een goede manier hun zorg kunnen geven. Kijk hier een film over deze puzzel.
-
Handreiking comfortabel wonen
In deze handreiking treft u suggesties aan voor aanpassingen in en om de woning voor mensen met dementie.
-
Methodiekbeschrijving: Naar een grotere wereld
Methodiekbeschrijving voor beroepskrachten die trainingen geven op het gebied van activering, participatie en eigen kracht.
-
Jezelf presenteren: Handboek voor trainers
Hier vindt u het handboek voor de training 'Jezelf presenteren'. Een training om mensen met een beperking vaardigheden te leren om zichzelf te presenteren.
-
Draaiboek: Begin bij jezelf
Het traject Begin bij jezelf is bestemd voor groepen om een begin te maken met investeren in hun eigen participatie. Gebaseerd op 'Naar een grotere wereld'.