Een wijkproject tijdens lockdown

Een Spectrumadviseur gaat het liefst op pad. Als je samen met inwoners wilt werken aan de leefbaarheid in wijken en dorpen dan blijf je niet achter je bureau zitten. Spectrum heeft dus weinig echte kantoortijgers. Een crisis waarbij iedereen geacht wordt zoveel mogelijk thuis te blijven, is voor ons werk dan ook een uitdaging. Onze uitgewerkte plannen voor wijkbijeenkomsten in Nijmegen-Oost konden in maart 2020 zo de papierversnipperaar in. Maar dat was niet het eind, het was een nieuw en leerzaam begin. 

We bedachten een nieuw plan voor Nijmegen-Oost, waarmee we op een coronaveilige manier toch met bewoners konden nadenken over hun wijk. En omdat de aanpak anders was dan anders, was de uitkomst dat ook. We geven je vier inzichten mee, die je kunnen helpen met inwoners na te denken over de leefbaarheid van hun buurt. Met of zonder lockdown.

Inzicht 1: Begin met wat er goed gaat 

In bijeenkomsten met inwoners ligt de nadruk maar al te vaak op wat er niet goed gaat in een wijk. Hondenpoep op de stoep valt nu eenmaal meer op dan een poepzakje in de afvalbak. En eerlijk is eerlijk, wat goed gaat hoeft niet te veranderen, dus daar hebben we het nooit over.  
Maar als je wél het gesprek voert over wat er goed gaat en waar de deelnemers blij van worden, dan wordt het veel leuker om deel te nemen aan het gesprek. Vanuit de sfeer die dan ontstaat, lukt het namelijk veel beter om op een plezierige manier ook onderwerpen aan te snijden die moeilijk liggen of die niet goed gaan.

We kozen er in dit project voor om te focussen op geluk. Dit deden we met online geluksborrels. Klein geluk in Oost was de titel. Elke deelnemer kreeg vooraf via een lokale ondernemer een borrelplankje thuisbezorgd (dan begint je borrel al heel positief). Bij het plankje zaten gesprekskaarten en daarmee gingen buurtgenoten met elkaar in gesprek. De borrelgroep beantwoordde een aantal vragen over de wijk en deelden hun antwoorden met ons.

Wil je de gesprekskaarten gebruiken? Download ze hieronder. 

(De tekst gaat verder onder de download)

  • Leestijd 3 minuten
  • Publicatiedatum 15-02-2021
  • Thema Wijkgericht werken
  • Type Artikel
Download de gesprekskaarten Download

Inzicht 2: Maak gebruik van bestaande netwerken 

Als je wel eens een bewonersavond hebt georganiseerd, weet je dat het lastig kan zijn een diverse groep mensen te betrekken. In onze ‘Geluksborrel-opzet’ gingen wij op zoek naar bewoners die online een buurtborrel wilden organiseren. We noemden ze Borrelbazen. Deze borrelbazen verzamelden vervolgens een groepje deelnemers om zich heen uit hun eigen buurt of straat. Wij organiseerden dus niet zelf de borrels, maar hielpen de borrelbazen om dat te doen. Daarmee schakelden we het netwerk in van de borrelbaas. En verschillende borrelbazen hebben verschillende netwerken. Daardoor deed er een veel diversere groep mee dan we zelf bij elkaar hadden kunnen krijgen met een bijeenkomst in het wijkcentrum. Betrek bij het opzetten van wijkbijeenkomsten dus bestaande, lokale netwerken. Van wijkcentrum, tot ondernemers, tot de brei & haakclub.

Inzicht 3: Communiceer creatief 

Met een persbericht en een bericht op de gemeentewebsite kom je er meestal niet. Ook voor de communicatie rondom je project geldt het advies: kijk lokaal. Zoek bewoners en organisaties in de wijk die enthousiast zijn over het project en maak het ze zo makkelijk mogelijk erover te communiceren. Zo maak je ook in de communicatie gebruik van de lokale netwerken. Wij maakten bijvoorbeeld dit videobericht dat samenwerkingspartners konden delen op socialmedia.

(De tekst gaat verder onder de video)

Inzicht 4: Ga mee met de stroom, zo ontstaan er mooie dingen 

Tijdens wijkprojecten moet je flexibel zijn. Dingen die je van tevoren hebt bedacht werken soms niet en ideeën die je onderweg krijgt, blijken soms heel goed te gaan. Tijdens de borrels vroegen we bijvoorbeeld naar plekken in de wijk waar iemand gelukkig van wordt. De zogenaamde ‘Geluksplekken’. De antwoorden op deze vraag waren zo leuk, dat we besloten ze om te zetten in een wandelroute langs geluksplekken in de wijk. We maakten een routekaartje van negen plekken verdeeld over de wijk met een korte beschrijving bij iedere geluksplek. Ook hebben we bij iedere geluksplek een QR-code op de stoep geplakt. Wandelaars kunnen deze code met hun mobiele telefoon scannen, waarna ze terechtkomen bij een korte video, blog of podcast met een verhaal over die geluksplek. Nog geen week na de lancering kwam er al een wandelaar met een extra geluksplek, die ook in de route kan worden opgenomen. En zo groeit er dus iets in de wijk. Iets wat we aan het begin van het project niet hadden zien aankomen.  

Vind je het leuk om eens door te praten over dit project, of zoek je ondersteuning bij je eigen lokale wijkproject? Neem gerust contact op.  

Het project ‘Klein geluk in Oost’ is een initiatief van Spectrum en is tot stand gekomen in samenwerking met Wij zijn Nijmegen, gemeente Nijmegen en met ondersteuning van VSBfonds

Download de Geluksroute Download