Wonen, welzijn en zorg

De transitie van Wmo, Jeugdwet, WLZ en Participatiewet heeft tot op de dag van vandaag veel invloed op inwoners en wijken. Gemeenten, zorg-, welzijnsorganisaties, woningcorporaties en inwoners hebben de decentralisaties voortvarend opgepakt. Desondanks zal het DNA van dorpen en wijken ook de komende jaren nog enorm veranderen.

Door de toename van aandachtsgroepen, dubbele vergrijzing en tekort aan zorgpersoneel, ontstaat er meer sociale druk. In alle wijken en in het bijzonder in kwetsbare wijken. Zorg en welzijn zijn op dit moment gescheiden werelden. In het leven van de mensen waar het aanbod voor bestaat, is dit echter nooit zo. Omzien naar elkaar en zorgzame buurten, wijken en woongemeenschappen worden daarmee steeds belangrijker.

Om kwalitatief zorg- en welzijnsaanbod te kunnen blijven bieden, wordt er iets anders gevraagd van zowel inwoners als professionals dan voorheen. Het realiseren van zorgzame buurten kan niet zonder de verbinding tussen fysiek en ruimtelijk. Want hoe richt je openbare ruimte zo in, dat er meer ontmoeting en beweging mogelijk wordt? Met welke (her)ontwikkeling van woningaanbod krijg je meer differentiatie in bewonersdoelgroepen? En hoe grijp je renovatie aan om ook de leefbaarheid in een buurt te verbeteren?

Veranderkundige vragen

Zorg, Welzijn en Wonen zijn allemaal even belangrijk om te komen tot toekomstbestendige buurten. Dit kan niet zonder inwoners als volwaardige en gelijkwaardige partner te zien. Bij Spectrum zien we hoe actief gemeenten, zorg-, welzijnsorganisaties, woningcorporaties en inwoners de veranderingen hebben opgepakt. We zien dat betrokken partijen verantwoordelijkheid willen dragen.

De belangen en uitdagingen van iedere afzonderlijke partij maken samenwerken en het vinden van oplossingen complex. Ze leiden vaak tot veranderkundige vragen. Het vraagt om samenwerking over domeinen heen. Om tijdig en met de juiste informatie inwoners te betrekken. Om aansluiten bij de kracht van mensen en hun omgeving. En samen met inwoners en partijen een infrastructuur voor netwerksamenwerking te bouwen. Dat is nou precies waar Spectrum goed in is.

Voor de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen maakten we de de huisvestingsopgave voor aandachtsgroepen inzichtelijk met behulp van een serious game. Gemeenten, woningcorporaties en zorg- en welzijnsorganisaties gingen met elkaar aan tafel en dachten na over oplossingen voor kwetsbare inwoners.

Samen bruggen bouwen

We hebben jarenlange ervaring bij en met alle partijen die hierbij betrokken zijn. We kennen het sociaal domein en hebben inzicht in de verschillende geldstromen. Zo kunnen we samen met inwoners duurzame bruggen bouwen tussen zorg, welzijn en wonen. Onze adviseurs zijn als projectleider, kwartiermaker en procesbegeleider actief in het samenwerkingsverband 2SHIFT, de Groene Metropool Regio, programma’s zoals ‘Een thuis voor iedereen’, de Leefbaarheidsalliantie en de Zorgalliantie. In deze rol zijn we ook actief in (door)ontwikkeltrajecten voor woon-, zorg- en welzijnsorganisaties, projecten waarin we Sociale Wijkteams in positie brengen in integrale samenwerking en vroegsignalering, of in reablementprojecten.