- Home
- Procesbegeleiding voor wonen, welzijn en zorg
Procesbegeleiding voor wonen, welzijn en zorg
Stel je voor: na jaren jeugdzorg wil je als jongvolwassenen graag op jezelf wonen. Of je woont al decennia in een huis waar je heel graag wil blijven wonen, maar dat gaat niet meer zonder hulp. Hoe is het om helemaal geen huis te hebben en afhankelijk te zijn van de gastvrijheid van kennissen? Of als arbeidsmigrant dringend om ene plek verlegen te zitten. Veel mensen hebben niet alleen behoefte aan een huis, maar ook aan zorg, begeleiding en verbinding met buurtbewoners.
Waar wonen, welzijn en zorg samenkomen, zijn standaardoplossingen vaak niet toereikend. Hoe zorg je er als gemeente, woningcorporatie en zorg- en welzijnsorganisatie voor dat mensen in kwetsbare posities of met specifieke woonvragen een passend thuis vinden? En dat in een regio waar een tekort aan woningen heerst.
Samen bouwen aan een thuis voor iedereen: Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen
In het kader van het Rijksprogramma 'Een thuis voor iedereen' heeft ook Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR) met deze uitdagende opdracht te maken. Spectrum organiseerde daarom Werkateliers voor de ambtenaren en bestuurders uit de sectoren Wonen en Zorg. De opgave ‘Hoe zorg je ervoor dat iedereen een passend plekje krijgt?’ lag letterlijk op tafel in de vorm van een serious game. De opgave zichtbaar en tastbaar maken bleek een van de succesfactoren. Samen verkenden de deelnemers de materie om te ontdekken hoe ze kunnen bijdragen aan ‘vitale wijken’, zelfs waar dit momenteel nog niet vanzelfsprekend is.
Tijdens Wandelsafari's en bijeenkomsten op inclusieve woon(zorg)locaties zochten we met hen ook de praktijk op. Bewoners uit aandachtsgroepen deelden hun ervaringen en (woon)behoeften en professionals uit het veld deelden hun kennis en ervaring.
Deze integrale aanpak heeft geleid tot de eerste stappen richting regionale afspraken en het opstellen van een breed gedragen afsprakenkader voor de huisvesting van aandachtsgroepen. Dankzij deze samenwerking is de GMR de eerste deelnemer aan het koplopersprogramma ‘Een thuis voor iedereen’ die tot concrete afspraken is gekomen.
Wat maakte deze aanpak zo succesvol?
In de Voortgangsrapportage 'Een thuis voor iedereen 2024' benoemden ambtenaren van Binnenlandse Zaken verschillende succesfactoren van de aanpak in de GMR.
Draagvlak creëren: Er is zorgvuldig gewerkt aan het opbouwen van een breed draagvlak. Niet alleen op gemeentelijk niveau waar de besluitvorming plaatsvindt, maar onder alle betrokken partijen: woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties en de provincie. Door alle partijen vanaf het begin van het proces bij elkaar te brengen, is er een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid voor de gezamenlijke uitdaging ontstaan.
De opgave gemeenschappelijk maken: De GMR heeft veel aandacht besteed aan het in kaart brengen van de huisvestingsopgave. Gezamenlijk de feitelijke informatie verzamelen aan de hand van eenduidige definities, begrippen en cijfers. Dit is nodig om met elkaar tot goede afspraken te komen.
De opgave visueel en tastbaar maken: De inzet van serious gaming maakte de huisvestingsopgave veel beter inzichtelijk dan alleen cijfers. Aan de hand van een 'spel' voerden gemeenten aan tafel constructieve gesprekken over een eerlijke verdeling en de noodzakelijke afspraken om meer betaalbare huisvesting te realiseren. Woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties werden actief betrokken.
In gesprek met inwoners en professionals uit het veld: Evenementen zoals de Wandelsafari’s en bijeenkomsten op inclusieve woon(zorg)locaties boden uitstekende kansen om in gesprek te gaan met inwoners uit aandachtsgroepen. Door actief te luisteren naar hun ervaringen, zijn beleidsmakers zich beter bewust geworden van inwoners met specifieke (woon)behoeften. Professionals uit het veld deelden hun ervaringen en inspireerden met goede voorbeelden en werkende principes.
Samen naar duurzame oplossingen voor wonen, welzijn en zorg
Door de juiste middelen in te zetten kun je de meest ingewikkelde vraagstukken omzetten in concrete oplossingen. Spectrum begeleidt dit proces door partijen bij elkaar te brengen en hen te ondersteunen bij het ontwikkelen van oplossingen die écht het verschil maken. Met jarenlange ervaring in het samenwerken met alle partijen weten we hoe het sociaal domein in elkaar zit en hebben we goed zicht op de verschillende geldstromen. Dit helpt ons om samen met inwoners stevige verbindingen te leggen tussen zorg, welzijn en wonen. Onze adviseurs zijn actief als projectleiders, kwartiermakers en procesbegeleiders in netwerken zoals 2SHIFT, de Groene Metropool Regio, en programma’s als ‘Een thuis voor iedereen’, de Leefbaarheidsalliantie en de Zorgalliantie. Ook werken we aan ontwikkeltrajecten voor woon-, zorg- en welzijnsorganisaties, waar we Sociale Wijkteams ondersteunen bij integrale samenwerking, vroegsignalering en projecten Langer zelfstandig met reablement.
Meer weten? Bouke Scheerder en Yvonne Ebbers waren door de Groene Metropool Regio Arnhem-Nijmegen ingeschakeld als regisseur. Neem gerust contact met hen op; ze vertellen je graag meer over hun aanpak en hoe Spectrum jouw organisatie kan ondersteunen.