Thema Participatie bevat de volgende sub-thema's:

De Omgevingswet: advies bij participatie

Een leefomgeving verandert continu. Er komen nieuwe woningen bij en op een andere plek worden ze juist gesloopt. Windmolens geven het landschap een ander aanzien. Rivieren krijgen de ruimte. En werelderfgoed wordt beschermd. Met de Omgevingswet krijgen gemeenten meer ruimte om normen te stellen voor de leefomgeving. Tegelijk wordt er van gemeenten verwacht dat ze inwoners meer betrekken bij veranderingen in de fysieke leefomgeving. Advies en een onafhankelijke procesbegeleider kunnen dan gewenst zijn.

De ambities van de Omgevingswet zijn veelbelovend. Er is minder bureaucratie, gemeenten kunnen maatwerk leveren en inwoners worden betrokken bij het maken van besluiten. Op papier is dat heel mooi. Alleen kan de praktijk best weerbarstig zijn.

Inwoners en de omgevingswet? Daar kun je best advies bij gebruiken


Spectrum gelooft in de kracht van integraal werken en samen tot gedragen besluiten komen. Het maken en uitvoeren van een omgevingsplan kan alleen slagen als gemeente, inwoners, waterschap en regio verbonden partijen daar samen aan werken. Wij zijn in staat om te denken vanuit zowel de bestuurlijke wereld als vanuit de leefwereld van inwoners. Als onafhankelijke partij brengen we het proces tot een gedragen en realistisch omgevingsplan. Het betrekken van inwoners is onze expertise.

Bewonersparticipatie en de omgevingswet

Inwoners betrekken bij het maken van beleid betekent voor gemeenten een andere manier van samenwerken. Maar wie doet wat? En wie is waar verantwoordelijk voor? Dit zul je met elkaar vorm moeten geven. Spectrum zet verschillende methodieken in om de rollen van de gemeente en inwoners te verhelderen. We hebben daarbij aandacht voor maatwerk. Zo hebben kernen in eenzelfde gemeente vaak meer aan een gelijkwaardige behandeling dan aan strikte gelijkheid.

Voorbeelden? In Didam is het gelukt om met alle betrokken partijen tot overeenstemming te komen over een zandwinningsproject. In Buren begeleidden we de gesprekken over de zoekgebieden voor windmolens.

En soms is een vraagstuk explosief. Dan zetten we al onze expertise met gespreksmethoden in de gemoederen te bedaren en in gesprek te blijven. Al onze adviseurs zijn getraind in Deep Democracy om elke stem mee te nemen in besluitvorming.

Vraag vrijblijvend advies

Benieuwd naar onze aanpak en ervaring met inwonersparticipatie? Bel of mail ons, dan maken we een afspraak om nader kennis te maken.