Speelstoet geeft plezier!

Het stokpaard was voor mij de druppel. Hij ligt troosteloos in de hoek van de woonkamer. Mijn dochter kreeg hem van Sinterklaas, maar ze speelt er nooit mee. En zo hebben we wel meer speelgoed in huis waar niet of niet meer mee gespeeld wordt. Nu houd ik van een opgeruimd huis. Dus toen dat stokpaard mij in de weg lag, ben ik op zoek gegaan naar een goed tweede leven voor dit speelgoed. Het duurde even, maar toen vond ik SPEELSTOET.

Kinderen die het thuis niet zo breed hebben, mogen zelf hun speelgoed uitkiezen bij SPEELSTOET, lees ik op de website. Behalve in december, dan mogen de ouders kiezen in verband met Sinterklaas. Van dat concept ben ik gecharmeerd. Bij SPEELSTOET werken, zo lees ik op de site, een aantal vrijwilligers samen met Siza. Siza is een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. Met knuffels, peuterspeelgoed en natuurlijk het stokpaard ga ik naar Elden. Een vriendelijke jongeman van Siza neemt het speelgoed aan en brengt het meteen naar het magazijn.

Geven

Een aantal weken later ben ik met collega Henriëtte op zoek naar een voorbeeld van een initiatief waarin ‘geven’ centraal staat. SPEELSTOET schiet me te binnen. SPEELSTOET geeft kinderen die het thuis niet zo breed hebben speelgoed, geeft speelgoed een tweede kans en geeft cliënten van Siza een mooie werkplek. Precies waar we naar op zoek zijn! Dezelfde dag nog kan ik praten met Nicole Keulen; een van de moeders die aan de wieg van SPEELSTOET staat.

De stukjes vallen op hun plaats

Nicole vertelt me in haar achtertuin dat zij samen met een aantal andere moeders uit de wijk het idee had om kinderen te helpen en speelgoed te hergebruiken. Via, via horen ze dat ook woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem en Siza met het idee van ‘een speelgoedbank’ rondlopen. Ieder heeft een eigen belang en dat past als een puzzel. De moeders denken vanuit de kinderen, Siza ziet in SPEELSTOET een fijne plek waar hun cliënten kunnen werken en Volkshuisvesting Arnhem verwacht dat SPEELSTOET bijdraagt aan de sociale cohesie in de wijk.

Blijvende match

En wat ik zo mooi vind, is dat het niet bij ideeën is gebleven. Ze zijn echt met z’n allen om de tafel gegaan en hebben nu, vijf jaar later, vier uitgiftelocaties en een magazijn in Arnhem. Volkshuisvesting is op een gegeven moment uitgestapt. Het klopte niet helemaal met wat de organisatie wil bereiken en dat is prima. Siza en de moeders werken nog intensief samen. Ik vind het gaaf om te zien dat de match tussen de moeders en Siza een blijvende is. Het kan dus gewoon: vrijwilligers die op gelijke voet samenwerken met een professionele organisatie.