Energietransitie: wie doet er niet mee?
Het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) zet zich als onafhankelijk platform in voor een betere samenwerking tussen overheid en samenleving. OFL wil mensen meekrijgen in de energietransitie. Dat is nog niet zo eenvoudig want veel mensen vinden energietransitie helemaal niet zo’n aantrekkelijk onderwerp.
De uitdaging
Met mensen in gesprek gaan over iets waarvoor ze geen interesse hebben is best lastig. Wie zijn die mensen eigenlijk? Waarom doen ze niet mee? Hoe en waarmee bereik je hen het best? OFL vroeg Spectrum om te helpen dit in kaart te brengen. En ook of Spectrum de empowermentscan voor participatie wilde testen in de praktijk.
Met deze scan kunnen gemeenten of maatschappelijke initiatiefnemers peilen hoe inwoners over de energietransitie denken. Het is een concreet middel: een (zes)stappenplan met opdrachten en oefeningen om eigen inzichten te verrijken met nieuwe inzichten van een ander.
Onze aanpak
Een klus naar ons hart. In onze kleurrijke Spectrumbus en met een stapel praatplaten én de empowermentscan onder de arm trokken we drie wijken in. Om daar mensen te ontmoeten en met hen het gesprek aan te knopen over de energietransitie. De praatplaten hielpen ons om het technische verhaal wat eenvoudiger over te brengen.
Als lokkertje bakten we pannenkoeken op een bakfiets met inductiekookplaat. Een mooie manier om aardgasvrij koken te promoten. Via onze opvallende bus en gratis pannenkoeken kwamen we makkelijk met inwoners aan de praat en haalden we veel informatie op. Vooral bij inwoners die de energietransitie niet direct bovenaan hun interesselijstje hebben staan.
Het resultaat
Tijdens de gesprekken met inwoners kwamen we erachter dat de belangrijkste redenen om niet mee te doen zijn: gebrek aan informatie, gebrek aan geld en een beperkt sociaal netwerk. Dat hebben we aan OFL teruggegeven. De empowermentscan blijkt ook in de praktijk een handig hulpmiddel om tot noodzakelijke actie te komen. Die zit nu dus ook in onze gereedschapskist waarmee we de wijken intrekken.
Wat de achterblijvers in de energietransitie betreft: wij noemen deze groep liever laatbloeiers, want dat vinden we een stuk positiever klinken.
-
Thema Duurzaamheid
-
Opdracht Waarom doen mensen niet mee met de energietransitie?